Gilles de la Tourette

Het syndroom van Gilles de la Tourette wordt gekenmerkt door motorische en vocale tics. Niet iedere tic is echter een uiting van dit syndroom.

Wat kan ik betekenen?

Ik ben een trotse moeder van 2 zonen met het syndroom van Gilles de la Tourette. Ze zijn inmiddels allebei volwassen. Vanuit deze levenservaring ben ik zeer gemotiveerd mensen met Tourette te helpen. Ik weet hoe weinig er aan therapie geboden wordt, en ik ben heel blij 2 gedragstherapieën gevonden te hebben, die makkelijk toepasbaar zijn: LIVE THE CONNECTION® en PSYCH-K®. Als mensen positief resultaat merken na en tijdens de privé sessies bij mij, kan een cursus gevolgd worden van een paar dagen, zodat men het verder zelf kan blijven toepassen. Na die basiscursus kunnen we indien gewenst terugkomdagen organiseren speciaal voor mensen met Tourette, om dan zelf gemotiveerd te blijven dit toe te passen. Uiteraard kan men ook altijd bij mij terecht voor privé sessies.

Oorzaak

De precieze oorzaak van het syndroom van Gilles de la Tourette is onbekend. Het is wel bekend dat er iets mis gaat met de stoffen die de overdracht van zenuwprikkels regelen, de zogeheten neurotransmitters.
Heel speciaal bij Tourette is dat de overdracht van prikkels de ene keer perfect werkt en de andere keer door de Tourette kracht niet meer.
Dus het is een toestand die komt en gaat. Vaak is een verergering van tics en andere onaangename gevoelens afhankelijk van heftige emoties en stress. Als we nu die heftige emoties en de stress kunnen laten afnemen, zal Tourette minder invloed hebben.

Symptomen Gilles de la Tourette

Bij het syndroom van Gilles de la Tourette staan de tics het meest op de voorgrond. Een tic is een onwillekeurige, snelle, ongecontroleerde en stereotype beweging of vocale uiting. De dwang en of drang om de tic uit te voeren is vaak heel moeilijk beheersbaar.
Er wordt altijd over de aan de buitenkant waarneembare tics gesproken. Mensen met Tourette weten dat er heel veel onaangename “nare” gevoelens in hun lichaam plaats vinden die niet aan de buitenkant te zien zijn. Juist hier kunnen we met LIVE THE CONNECTION® en PSYCH-K® aan werken deze gevoelens minder te ervaren. Ook de dwanggedachten horen hierbij.

Het scala aan bewegingstics is zeer breed en van persoon tot persoon verschillend. Voorbeelden zijn: rukkende bewegingen met armen of benen, knipperen met de ogen, het trekken van gezichten, hoesten, snuiven, herhaling van zinnetjes en soms (minder dan 20% ) zelfs schelden.

Diagnose

Voor de diagnose moeten de tics al minstens een jaar bestaan en vele malen per dag optreden. Gilles de la Tourette begint al in de kindertijd en komt drie maal vaker bij mannen dan bij vrouwen voor.

Behandeling Gilles de la Tourette

Volgens Europese richtlijnen is voor de behandeling van de tics bij het syndroom van Gilles de la Tourette, gedragstherapie de eerste keuze. Bij ongeveer 65% van de patiënten (zowel kinderen als volwassenen) kan door gedragstherapie een aanzienlijke vermindering van tics worden bereikt.

Ook Live The Connection  is een gedragstherapie, met deze methode kun je heel makkelijk stress in iemands lichaam verminderen wegnemen en waarnemingen van iemand veranderen.

Het is een in Amerika bewezen methode dat persoonlijke prestaties ingrijpend kan verbeteren. Het is een unieke combinatie van verschillende veranderingsmethoden, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek waaronder breindominantietheorie, kwantumfysica en neurowetenschap. Live The Conection gebruikt de principes van integratie van onderbewustzijn en bewustzijn met lichaamswaarneming.

Studies geven aan dat meer dan 95% van ons bewustzijn feitelijk onderbewust is. Onze onderbewuste overtuigingen en attitudes zijn vaak de resultante van levenslange programmering. Deze programmering heeft veel invloed op ons gedrag.
Juist bij mensen met het Tourette syndroom is het heel belangrijk dat er meer vat komt op het
BEWUSTZIJN. Heel vaak wordt er gevoeld dat de Tourette kracht juist veel macht over hen heeft.
Deze kracht roept veel irritaties/boosheid/frustratie en anderen onaangename gevoelens op. Met als gevolg vaak meer tics. Met deze methode zijn deze gevoelens makkelijk te “downgraden”. Met als gevolg een positieve uitwerking op de tics en gemoedstoestand.

Belangrijk hierbij is ook dat ondermijnende overtuigingen los gelaten worden en dat daarvoor ondersteunende overtuigingen in de plaats komen. Dit kan bijvoorbeeld heel veel invloed op waarneming van zelfvertrouwen, op prestaties op school of werk of concentratie hebben.
Met PSYCH-K heb je dus heel veel invloed op het gedrag van iemand. Daarom is deze methode een enorme aanwinst om mensen met het Tourette syndroom te helpen.

Onderzoek heeft aangetoond dat twee specifieke gedragstherapeutische methoden effectief gebleken zijn in de behandeling van tics. De eerste therapie wordt exposure en responspreventie genoemd en de tweede therapie is habit reversal.
Bij exposure en responspreventie leert het kind om tics langdurig tegen te houden. Bij habit reversal (=gewoonte-omkering) leert het kind zich eerst meer bewust te worden van het optreden van een bepaalde tic.

Anti-psychotische medicijnen blijken de tics ook goed te kunnen onderdrukken, maar de bijwerkingen zijn vaak aanzienlijk.
De effectiviteit van zowel gedragstherapie als medicatie is in wetenschappelijk onderzoek aangetoond.
Neem contact op voor verder informatie met mij of kijk op de site: www.tourette.nl

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.